Obrátený slovník cudzích slov
Výsledky vyhľadávania
trvanlivý
trvanlivý
durabilný
franc.
odb.
dur
dur-
(pevný)
tal.
v zlož. sl.
pevný
pevný
1
(odolávajúci mechanickým účinkom, tuhý, tvrdý)
kompaktný
(celistvý, súvislý, súdržný, hutný)
lat.
konzistentný
(tuhý, hutný, súdržný)
lat.
odb.
masívny
(mocný, silný, hrubý)
franc.
rigidný
(tuhý, tvrdý)
lat.
odb.
perzistentný
(trvalý, stály)
lat.
odb.
metastabilný
(prechodne, zdanlivo stály)
gréc. + lat.
fyz.
fest
(mocný, silný, tuhý)
nem.
hovor. expr.
hard
(tvrdý, nepoddajný)
angl.
stereo-
(nemenný, tuhý)
gréc.
v zlož. sl.
dur
dur-
(tvrdý, trvanlivý)
tal.
v zlož. sl.
porovnaj
odolný
tvrdý
tvrdý
1
(pevný, tuhý)
pachy-
sclero-
/skle-/
sklero-
gréc.
v zlož. sl.
hard
(nepoddajný)
angl.
dur
dur-
(pevný, trvanlivý)
tal.
v zlož. sl.
porovnaj
pevný 1
syr
syr
bryndza
(s. vyrábaný rozomletím ovčieho s.)
rum.
ricotta
/-ko-/
(s. z prevarenej srvátky)
tal.
cottage
/kotidž/
(čerstvý farmársky s.)
angl.
feta
(gréc. syr, pôvodne z ovčieho mlieka al. zmesi ovčieho a kozieho mlieka)
gréc.
akavi
(s. v soľnom náleve)
?
romadúr
(tučný mäkký s. s mazľavým povrchom)
franc.
mascarpone
/maskar-/
(mäkký s. na prípravu tal. dezertov)
tal.
žervé
(nesolený krémový s. z plnotučného mlieka al. tvarohu)
vl. m.
mozzarella
/mocarela/
(polotvrdý vláknitý s. tal. pôvodu, pôvodne z buvolieho mlieka)
tal.
eidam
/ej- i aj-/
(tvrdý al. polotvrdý plnotučný syr v tvare tehly al. bloku)
hol. vl. m.
gouda
(polotvrdý lisovaný s. hol. pôvodu s malými okami v hmote, mandľovej chuti)
vl. m.
ementál
ementálsky s.
(jemný sladkastý plnotučný s. s veľkými dierkami)
vl. m.
potrav.
gruyer
/grijér/
(s. podobný ementálu)
vl. m.
čedar
(s. s dodatočne zakysnutou mletou syreninou, z Veľkej Británie)
vl. m.
parmezán
vl. m.
grana
(dohrievaný tvrdý trvanlivý s. na strúhanie)
lat.
camembert
/kam-/
kamambér
(jemný s. s bielou plesňou na povrchu)
franc.
hermelín
(mäkký s. s ušľachtilou bielou plesňou na povrchu)
nem.
rokfort
roquefort
/rok-/
(polotvrdý plesňový s.)
vl. m.
gorgonzola
(pikantný s. tal. pôvodu s plesňou vnútri hmoty a mramorovým zelenomodrým žilkovaním na reze)
tal. vl. m.
kaškaval
(balkánsky parený s. z ovčieho al. kravského mlieka)
bulh.
trapist
(sladký s. jemnej chute)
vl. m.
tofu
(sójový s., vyzrážaná sójová bielkovina)
jap.