reagens
(l. na zisťovanie iných látok, činidlo)
lat. chem.
indikátor
(l. ukazujúca stav al. zmenu sústavy, do kt. bola pridaná)
lat.chem.
disperzia
(nerovnorodá sústava obsahujúca aspoň dve látky, z kt. jedna je spojitá, napr. voda, a aspoň jedna je v nej rozptýlená, napr. latex)
lat.fyz. chem.
koloid
(viaczložková l., v kt. je rozptýlená iná l., častice od 5 do 1 000 nm)
gréc. chem.
emulzia
(koloidná sústava, kvapalina v kvapaline)
lat.
latex
(emulzia syntetickej živice vo vode)
gréc.-lat.
lyosól
(koloidná sústava, pevná látka v kvapaline)
gréc.
hydrosól
(koloidná sústava, pevná látka vo vode)
gréc.
oxidant
(l. schopná okysličovať inú látku, okysličovadlo)
gréc. chem.
pyrofor
(samozápalná l. horiaca samovoľne na vzduchu)
gréc. chem.
odorant
(ostro páchnuca l. pridávaná napr. do vykurovacích plynov)
lat. chem.
saponát
(syntetická l. používaná ako prací a čistiaci prostriedok)
lat. chem.
sóda
(biela prášková al. kusová l. používaná na zmäkčovanie vody; biela práškovitá l. používaná v potravinárstve na zníženie kyslosti žalúdočnej šťavy)
arab.-lat.
stimulátor
(l. povzbudzujúca rast rastlín, živočíchov)
lat. biol.
engoba
(l. na keramike z jemne plavenej hliny na prekrytie pôvodnej farby črepu al. ako podklad na výzdobu, nesklovitý povrch keramiky, náčrepok)
franc. ker.
lister
(lesklá meňavá l. na skle al. fajanse)
franc. sklár.
proviant
(potraviny pre vojsko; potraviny na výlet, na cestu pren. hovor.)
lat.-tal.
merinda
(j. na cestu, občerstvenie, zásoba dobrého jedla)
franc.-nem.hovor. zastar.
aprovizácia
(potraviny ako predmet dopytu za vojny, zásobovanie najmä potravinami)
lat.zastar. kniž.
vegetabílie
(potraviny rastlinného pôvodu)
lat.kniž. a odb.
table d’hôte
/-bl dót/
(jednotné j. v reštaurácii za rovnakú cenu)
franc. potrav.
šalát
(j. pripravené zmiešaním z rozličných druhov varených al. surových surovín, napr. zeleniny, ovocia, strukovín, zemiakov, mäsa, rýb, syra, najmä studené)
tal.
griláda
(j. pripravené na zariadení na pečenie bez tuku pôsobením ohňa al. tepla)
franc. kuch.
konzerva
(trvanlivé j. v plechovom, sklenom, plastovom obale)
franc.-nem.
roláda
(j. zo stočeného plátu pečeného cesta al. mäsa s plnkou)
franc.
fotoautotrofia
(spôsob v. organizmov schopných prijímať a využívať energiu zo slnečného žiarenia)
gréc.biol.
autotrofia
(spôsob v. zelených rastlín založený na schopnosti vytvárať zložky tela z minerálnych látok využitím energie slnečného žiarenia al. oxidácie organických látok)
gréc.biol.