Obrátený slovník cudzích slov
Výsledky vyhľadávania
cukrík
cukrík
konfekt
(cukrársky výrobok, cukrovinka)
lat.
komprimát
(tvrdý c. z cukrovej krupice vyrobený lisovaním)
lat. cukr.
bonbón
(plnený c., najmä čokoládový)
franc.
dražé
(okrúhly al. ploský c. s hladkým povrchom)
franc.
lentilka
(pestrofarebné dražé s čokoládovou plnkou)
franc.
furé
(c. s tvrdým, karamelovým povrchom plnený orechovou al. inou náplňou)
franc.
roks
(tvrdý neplnený farebný c.)
angl.
mentolka
lat.
promincľa
feferminc
fefermincka
(c. s mentolovou príchuťou)
nem. hovor.
kandit
(tvrdý c. z cukru a škrobového sirupu)
arab.-tal.
cukr.
drops
(tvrdý c. bez náplne, rôzne tvary, farby a chute)
angl.
griláž
(c. z páleného cukru s prísadami, najmä orechmi, mandlľami)
franc.
karamelka
(c. z cukru, škrobového sirupu, tuku a mlieka)
franc.
fondán
(c. z cukru a škrobového sirupu)
franc. potrav.
pelendrek
pendrek
(c. zo stuhnutej šťavy sladkého drievka v podobe ohybnej tyčinky)
nem. zastar.
žužu
(c. zo želatíny v podobe farebných kociek, mäkký)
franc.
porovnaj
cukrovinka
cukor
cukor
1
(sladidlo)
orient.-nem.
pilé
(biely c. v nepravidelných drobných kusoch)
franc. potrav.
melisa
(hrubší kusový c.)
franc.
potrav. zastar.
konkasé
(nebalené hrubozrnné homole c.)
franc. obch.
nibs
(rafinovaný c., netriedené úlomky homoľového al. kockového c.)
angl. obch.
griláž
(pálený c. s prísadami, najmä orechmi, mandľami)
franc.
karamel
(pálený c. zahrievaný na bod 120 ºC)
franc.
potrav.
sacharóza
(repný a trstinový c.)
gréc. chem.
maltóza
(sladový c. zo škrobu)
lat. + gréc.
chem.
fruktóza
lat. chem.
levulóza
(ovocný c.)
lat.
chem. zastar.
glukóza
(hroznový, škrobový c.)
gréc. chem.
manit
manitol
(alkoholický c. v rastlinách)
hebr. chem.
sorbit
(alkoholický c. v jarabine vyrábaný umelo ako sladidlo pre diabetikov)
franc.
chem. potrav.
porovnaj
sladidlo