pasáž
(ch., klus so značne predĺženým časom výdrže dosahovaným odrazmi zadných končatín figúra vysokej špan. jazdeckej školy)
franc.šport.
porovnaj
cvik
proviant
(potraviny pre vojsko; potraviny na výlet, na cestu pren. hovor.)
lat.-tal.
merinda
(j. na cestu, občerstvenie, zásoba dobrého jedla)
franc.-nem.hovor. zastar.
aprovizácia
(potraviny ako predmet dopytu za vojny, zásobovanie najmä potravinami)
lat.zastar. kniž.
vegetabílie
(potraviny rastlinného pôvodu)
lat.kniž. a odb.
table d’hôte
/-bl dót/
(jednotné j. v reštaurácii za rovnakú cenu)
franc. potrav.
šalát
(j. pripravené zmiešaním z rozličných druhov varených al. surových surovín, napr. zeleniny, ovocia, strukovín, zemiakov, mäsa, rýb, syra, najmä studené)
tal.
griláda
(j. pripravené na zariadení na pečenie bez tuku pôsobením ohňa al. tepla)
franc. kuch.
konzerva
(trvanlivé j. v plechovom, sklenom, plastovom obale)
franc.-nem.
roláda
(j. zo stočeného plátu pečeného cesta al. mäsa s plnkou)
franc.
pirueta
(tan. a krasokorčuliarsky c., rýchle otáčanie sa na špičke nohy, krúživý rýchly pohyb okolo vlastnej osi na špičke nohy; figúra nižšej jazdeckej školy, obrat koňa vzad na zadných nohách)
franc.tan. šport.