konzervovanie
(úprava organických látok proti pokazeniu, ich uchovávanie v požívateľnom stave, ochrana pred vplyvom prostredia, predlžovanie ich skladovateľnosti)
lat.
egalizácia
(ú. tučnosti mlieka na určitý obsah tuku)
franc.
environmentalistika
(o. životného prostredia, ohľaduplnosť k životnému prostrediu)
angl.
profylaxia
(o. proti chorobe, predchádzanie chorobe, opatrenie zamerané na ochranu pred chorobou)
gréc.lek.
protekcionizmus
(o. vnútorného trhu, úsilie štátu zamerané na podporu a ochranu vlastného hospodárstva, domácej produkcie clami a pod., poskytovanie výhod vývozcom, ochranárstvo)
lat.-franc.ekon.
konzervácia
(o. organických látok pred vplyvom prostredia, ich uchovávanie v požívateľnom stave, úprava proti pokazeniu, predlžovanie ich skladovateľnosti)
lat.
nulovanie
(o. pred dotykovým napätím pomocou spojenia s vodičom majúcim nulové napätie proti zemi)
lat.-tal.eltech.
konzervovanie
(u. organických látok v požívateľnom stave, ich úprava proti pokazeniu, ochrana pred vplyvom prostredia, predlžovanie ich skladovateľnosti; u. v súčasnom stave, zabezpečovanie proti vplyvu prostredia, ošetrovanie, napr. hist. pamiatok)
lat.
pasterizácia
(konzervácia mlieka a pod. krátkodobým zahriatím pod bod varu)
vl. m.potrav.
stasanácia
(pasterizácia rýchlym a krátkym zahriatím v tenkej vrstve)
vl. m.potrav.
marinovanie
(konzervácia mäsa, rýb a pod. nakladaním do pikantného nálevu s octom, korením)
franc.potrav.
mumifikovanie
(premena mŕtveho tela človeka al. zvieraťa opatreniami chrániacimi pred rozkladom, konzervovaním, napr. vysušením, zmrznutím, balzamovaním)
perz.-arab.