Obrátený slovník cudzích slov
Výsledky vyhľadávania
bielkovina
bielkovina
albumen
lat.
albumino-
lat.
v zlož. sl.
albumín
(b. rozpustná vo vode, zložka krvi, bielka a mlieka)
lat. biol.
albuminoid
(b. nerozpustná vo vode)
lat. chem.
keratín
(jednoduchá vláknitá b. vo vlasoch, v nechtoch, v perí, rohovina)
gréc. biol.
kolagén
(jednoduchá b. v koži, šľachách a vo väzive)
gréc. biol.
oseín
(kolagén kostí)
lat. biol.
fibrinogén
(rozpustná b. spôsobujúca zrážanie krvi)
lat. biol.
fibrín
(nerozpustná b. vznikajúca pri zrážaní krvi)
lat. biol.
enzým
gréc. biochem.
ferment
(b. urýchľujúca chemické reakcie v organizme)
lat.
chem.
porovnaj
látka|bielkovinová 1
legumín
(b. v strukovinách)
lat. biochem.
kazeín
(b. v mlieku)
lat.
potrav.
tofu
(vyzrážaná sójová b., sójový syr)
jap.
vitelín
(b. v žĺtku vajec)
lat. biochem.
syr
syr
bryndza
(s. vyrábaný rozomletím ovčieho s.)
rum.
ricotta
/-ko-/
(s. z prevarenej srvátky)
tal.
cottage
/kotidž/
(čerstvý farmársky s.)
angl.
feta
(gréc. syr, pôvodne z ovčieho mlieka al. zmesi ovčieho a kozieho mlieka)
gréc.
akavi
(s. v soľnom náleve)
?
romadúr
(tučný mäkký s. s mazľavým povrchom)
franc.
mascarpone
/maskar-/
(mäkký s. na prípravu tal. dezertov)
tal.
žervé
(nesolený krémový s. z plnotučného mlieka al. tvarohu)
vl. m.
mozzarella
/mocarela/
(polotvrdý vláknitý s. tal. pôvodu, pôvodne z buvolieho mlieka)
tal.
eidam
/ej- i aj-/
(tvrdý al. polotvrdý plnotučný syr v tvare tehly al. bloku)
hol. vl. m.
gouda
(polotvrdý lisovaný s. hol. pôvodu s malými okami v hmote, mandľovej chuti)
vl. m.
ementál
ementálsky s.
(jemný sladkastý plnotučný s. s veľkými dierkami)
vl. m.
potrav.
gruyer
/grijér/
(s. podobný ementálu)
vl. m.
čedar
(s. s dodatočne zakysnutou mletou syreninou, z Veľkej Británie)
vl. m.
parmezán
vl. m.
grana
(dohrievaný tvrdý trvanlivý s. na strúhanie)
lat.
camembert
/kam-/
kamambér
(jemný s. s bielou plesňou na povrchu)
franc.
hermelín
(mäkký s. s ušľachtilou bielou plesňou na povrchu)
nem.
rokfort
roquefort
/rok-/
(polotvrdý plesňový s.)
vl. m.
gorgonzola
(pikantný s. tal. pôvodu s plesňou vnútri hmoty a mramorovým zelenomodrým žilkovaním na reze)
tal. vl. m.
kaškaval
(balkánsky parený s. z ovčieho al. kravského mlieka)
bulh.
trapist
(sladký s. jemnej chute)
vl. m.
tofu
(sójový s., vyzrážaná sójová bielkovina)
jap.
rohovina
rohovina
keratín
(jednoduchá vláknitá bielkovina vo vlasoch, nechtoch, perí)
gréc. biol.