redigovať
(u. text na uverejnenie, do tlače)
lat.-franc.
konzervovať
(u. organické látky proti pokazeniu, uchovávať ich v požívateľnom stave, chrániť pred vplyvom prostredia, predlžovať ich skladovateľnosť)
lat.
egalizovať
(u. tučnosť mlieka na určitý obsah tuku)
franc.
rezervovať
(uschovávať, odkladať pre prípad potreby)
lat.
konzervovať
(u. organické látky v požívateľnom stave, upravovať ich proti pokazeniu, chrániť pred vplyvom prostredia, predlžovať ich skladovateľnosť; u. v súčasnom stave, zabezpečovať proti vplyvu prostredia, ošetrovať, napr. hist. pamiatku)
lat.
pasterizovať
(konzervovať mlieko a pod. krátkodobým zahriatím pod bod varu)
vl. m.potrav.
marinovať
(konzervovať mäso, ryby a pod. nakladaním do pikantného nálevu s octom, korením)
franc.potrav.
secirovať
(konzervovať prírodninu, orgán a pod. na vedecké účely)
lat.hovor.
balzamovať
(konzervovať mŕtve telo napustením protihnilkobnými látkami)
lat.
mumifikovať
(premieňať mŕtve telo človeka al. zvieraťa opatreniami chrániacimi pred rozkladom konzervovaním, napr. vysušením, zmrznutím, balzamovaním)
perz.-arab.